Kuinka välttää kallis kattoremontti?

Huoltamaton katto voi aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen remontin…

…kuinka voit välttää sen? Ja mitä kattomyyjät eivät yleensä kerro sinulle?

Emme halua tulla pihallesi tyrkyttämään ärsyttävästi ilman lupaasi. Sen sijaan kirjoitimme tämän kevyen tietopaketin, jotta sinulla olisi aikaa rauhassa tutustua tärkeään asiaan.

Se voi säästää sinulta kymmeniä tuhansia euroja. 

Kattohuolto, katon maalaus vai kattoremontti?

Nykyään on valitettava trendi myydä kattojen vaihtoja, vaikka sille ei olisi kunnollisia perusteita. Ehkä osittain tämän buumin vuoksi lähdetään liian hanakasti budjetoimaan kattoremonttia. Vaikka sen sijaan pitäisi suunnitella ajankohtaisia huoltotoimenpiteitä. 

Kun asianmukaiset huollot suoritetaan ajallaan, on mahdollista välttyä kattoremontilta hyvin pitkään. Hyvin rakennettu katto säilyy sukupolvelta toiselle, jos siitä pidetään hyvää huolta. 

Kattomyyjät eivät useimmiten kerro sinulle, että suuri osa kalliista remonteista voitaisiin välttää asianmukaisesti toteutetulla huollolla.

Huolto on myös yleensä noin 4 kertaa – tai esimerkiksi konesaumapeltikaton tapauksessa 10 kertaa – halvempi, kuin katon uusiminen. 

Hyvin suunnitellut ja toteutetut huoltotoimenpiteet voivat jatkaa vanhan katon käyttöikää tilanteesta ja kattotyypistä riippuen kymmeniä, joskus jopa satoja vuosia. Esimerkiksi kuparilla saadaan jopa 200-300 vuotta huoltovapaana kestävä katto. Kuparipeltiä käytetään esimerkiksi julkisiin ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin. Mikään ei kuitenkaan estä käyttämästä sitä muuallakin. 

Myös sinkitty pelti kestää useita vuosisatoja oikein huollettuna. Pelkkä sinkitty pinta voi kestää jopa 30-40 vuotta ilman suojamaalausta. Kun peltikatolle tehdään laadukas huoltomaalaus 15-30 vuoden välein, saadaan katto kestämään todella pitkään.

Alla esimerkki yli 90-vuotiaasta kohteesta. Huoltomaalaus oli unohtunut, mikä oli aiheuttanut maali- ja sinkkipinnan kulumisen pois. Katto oli muuttunut pinnaltaan ruosteisen ruskeaksi, mutta teräs oli edelleen täysin kunnossa. Teimme katolle perusteellisen huollon ja maalaussaneerauksen. Tällä päästään eteenpäin seuraavaan huoltomaalaukseen ja katon toimintavarmuus säilyy seuraavat 20 vuotta.

 

Esimerkki huoltamastamme katosta, joka sai lisää käyttöikää ja ulkonäkö parantui oleellisesti. Kuvan peltikatto on vuodelta 1926. Huoltotoimenpiteet tehty vuonna 2020 ja seuraava suositeltu huolto vuodelle 2040. 

Joskus katto pitää toki vaihtaa, jos se on aidosti tarpeen. Tämä riippuu kattomateriaalista ja -tyypistä, katon kunnosta kokonaisuutena ja siitä, kuinka hyvin sitä on huollettu. Jos esimerkiksi alkuperäinen kattomateriaali on heikkoa ja päässyt huonoon kuntoon, huollolla ei välttämättä saavuteta tarpeeksi hyötyä. Tällöin kattoremontti voi olla enää ainoa järkevä ja kustannustehokas ratkaisu. 

Kannattaa silti muistaa, että uusikaan katto ole huoltovapaa. Päinvastoin. Vaihdon jälkeen sitä pitää taas huoltaa yhtä lailla. Joskus enemmänkin. Varsinkin, jos työn jälki tai materiaali on heikkoa. Esimerkiksi uusikin peltikatto kannattaa maalata jo aika pian asennuksen jälkeen sinkin suojaksi. Maksat siis pahimmassa tapauksessa kalliisti siitä, että pääset taas huoltamaan kattoasi. Kun kevyempi ja halvempi huoltopaketti olisi riittänyt. 

Useimmiten kattohuolto ja toimivan vanhan katon säilyttäminen on katon vaihtoa parempi ja halvempi vaihtoehto. 

Huomioithan, että katon maalaus ei ole täysin sama asia kuin kokonaisvaltainen katon huolto. 

Tutustu kattohuoltopalveluumme tarkemmin tästä.

Kaikkia kattotyyppejä kannattaa huoltaa

Aikaisemmin puhuin enimmäkseen peltikatoista. Entä muista materiaaleista tehdyt katot? 

Huopakatto eli bitumikatto – huolto ja asennus

Myös huopakaton osalta on tärkeää tehdä vanhan saneerausta mieluummin kuin perusteellista uudistamista. Huopakatoissa tapahtuu materiaalin haurastumista. Silloinkaan vanhaa katetta ei kannata lähteä poistamaan. Jos katolla huomataan heikkoja kohtia, ne vahvistetaan ja päälle hitsataan uusi pinta. 

Vanha ja uusi yhdistämällä saadaan entistä parempi vesieriste verrattuna siihen, että vanha kate poistettaisiin ja tilalle asennettaisiin uusi. Neljäsosalla vanhan poiston ja uuden asentamisen hinnasta. 

Mineriitti- ja tiilikaton maalaus ja huolto

Mineriitti- ja tiilikatto voidaan useimmissa tapauksissa pelastaa huoltotoimenpiteillä. Mineriittikatto on huolellisesti tehtynä pitkäikäinen. Se kaipaa yleensä vain huolellisen pesun ja huoltomaalauksen, kun katto on likainen tai sammaloitunut.

Varsinkin vanhat betonitiiliset tiilikatot ovat hyviä, koska betoni kovettuu parhaaseen kovuuteensa vasta 40-50 vuoden jälkeen. Maalaamalla aikaansaatu uusi pinta taas on monta kertaa tiilen alkuperäistä pintaa parempi. Uusi tiilikatto suositellaan pinnoitettavaksi seitsemän vuoden kuluttua asennuksesta. 

 


Vuonna 2022 huoltamamme tiilikatto. Sammaloitunut ja kulunut katto sai kymmeniä vuosia lisää käyttöikää.
 

Kattohuolto säästä rahaa

Teemme tarvittaessa myös kattoremontteja, mutta pyrimme aina ensisijaisesti säilyttämään vanhan ja toimivan katon asianmukaisilla huoltotoimenpiteillä. Se tulee pitkässä juoksussa halvemmaksi. Laadukkaalla huoltomaalauksella vanha katto saadaan lähes uutta vastaavaksi ja seuraava huoltotarve tulee ajankohtaiseksi vuosikymmenten päästä.

Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa huoltoväli on 20 vuotta ja kattoremontti maksaisi noin 20 000 €, joka on vähän tilanteesta riippuen yleensä keskikokoisen omakotitalon kattoremontin hintaluokka. 

Huolto maksaisi noin 5 000 €. Saman kattoremontin hinnalla teetät neljä huoltoa 20 vuoden välein ja jatkat katon käyttöikää 80 vuotta. Säästät siis kymmeniä tuhansia euroja pitkässä juoksussa.

Mistä tiedät pitääkö kattosi huoltaa? 

Useimpien kattotyyppien huoltoväli on noin 15 – 20 vuotta. Mikäli huoltoja ei toteuteta asianmukaisesti ja oikeaan aikaan, edessä voi olla katon vaihto, eli kattoremontti.

Kuvaako jokin tai useampi seuraavista tilannettasi?

  • kattosi huoltoväli alkaa tulla vastaan tai on jo ylittynyt
  • et tiedä koska kattosi on viimeksi huollettu tai et ole ihan varma tästä
  • kattosi kunto huolettaa esim. ulkonäön, vuodon tai jonkun muun takia
  • sinulle on jo tarjottu kattoremonttia tai mietit sellaisen toteuttamista

Jos yksikin näistä pitää paikkansa, niin asialle kannattaa tehdä jotain. Suosittelen pyytämään asiantuntijan arviota tilanteesta.

Jos tilanne on sinulle ajankohtainen tai kattosi tilanne mietityttää edes vähän, tutustu kattohuoltopalveluumme tästä.

Voit myös pyytää tarjouksen katon huollosta suoraan alla olevalla lomakkeella. Se ei sido sinua mihinkään.

Pyydä tarjous

Kerro meille tilanteestasi, niin etsimme sinulle sopivan ratkaisun.

Nimi(Pakollinen)