Näin onnistut kilpailutuksessa – Kannattaako katon maalaus, katon huolto tai kattoremontti kilpailuttaa?

“Kaikki kannattaa kilpailuttaa”. Tätä kuulee aina joskus. Mutta onko asia näin yksinkertainen? Onko kilpailutus aina ja kaikissa tilanteissa pelkästään hyvä asia? 

Ei aina. Kaikki riippuu siitä, mihin sinulla on aikaa, mielenkiintoa ja osaamista. 

Onko sinulla alakohtaista osaamista sekä ainakin perustiedot kilpailuttamisesta ja investointien kannattavuuslaskennasta?

Kukaan ei osaa soittaa pianoa, ajaa autoa tai edes polkupyörää ilman harjoitusta. Jostain syystä silti moni kuvittelee hallitsevansa kilpailutuksen jo syntyessään. Tämä johtaa helposti virheisiin, jotka olisivat vältettävissä melko pienellä vaivalla.

Kilpailutuskin on taito. Sitä voi oppia ja siinä voi kehittyä. Kilpailutuksen hyödyt tulevat kuitenkin käytännössä esiin vasta, kun henkilöllä on tarpeeksi osaamista ja kokemusta vähintään näistä kahdesta:

  1. kilpailutettavasta asiasta tai alasta
  2. itse kilpailuttamisesta

Sinun ei tarvitse olla ammattilainen kummassakaan onnistuaksesi. On kuitenkin hyvä tietää perusasiat molemmista. 

Kodin ja kiinteistöjen ylläpito on tärkeää ja päätökset voivat tuntua isoilta ja hankalilta. Mene kuitenkin määrätietoisesti kohti päätöstä ja tiedosta, että et voi hallita jokaista asiaa ja tietää etukäteen kaikkea. Jokaisessa hankinnassa on riskinsä. Riskejä voi kuitenkin hallita ja saada ne siedettäviksi valitsemalla esimerkiksi toimijan, jolla on intohimoa alaansa kohtaan, hyvät takuut ja lukuisia onnistuneita onnistuneita projekteja takana.

Varo tätä yleistä sudenkuoppaa

Syvällinen tietämys ei sinänsä ole haitaksi, mutta joskus se johtaa ylianalysointiin ja vie huomion epäolennaisuuksiin. Pikkuseikkoihin, jotka ovat tarjouksen ja lopputuloksen kannalta merkityksettömiä. Tämä tekee vertailusta vaivalloista ja päätöksenteosta lähes mahdotonta. 

Tämä koskee lähinnä niitä, joilla on alakohtaista osaamista paljon, mutta ei niinkään osaamista kilpailutuksesta tai investointilaskennasta. Kokenut ostaja osaa kyllä välttää tämän. Keskity siis olennaisiin ja merkitseviin asioihin.

Mitä kilpailutuksessa pitää huomioida? 

Yksittäinen tärkein asia on varmistaa tarjousten vertailukelpoisuus. Tämä tarkoittaa, että kaikki tarjoavat samoja asioita samoilla lopputuloksilla. Muuten tarjoukset eivät ole vertailukelpoisia ja on kuin vertaisit banaania omenaan.

Käytännössä tämä onnistuu varmistamalla, että tarjousten sisältö on sama. Jos tarjouksissa on merkitseviä eroja, ne pitää muuttaa yhteismitallisiksi. Tuleva esimerkki valottaa asiaa.

Ylivoimaisesti yleisin virhe kilpailutuksessa on hinnan tuijottaminen ainoana merkitsevänä tekijänä. Hinta on tottakai tärkeä asia, mutta ei ainoa sellainen. Pelkän hinnan tuijottaminen ei läheskään aina johda parhaaseen lopputulokseen. 

Esimerkki tarjousten vertailusta

Otetaan yksinkertainen esimerkki peltikaton maalauksesta / huollosta. Samat periaatteet pätevät muihin töihin (esim. kattoremontti).

Asiakkaalla on kaksi tarjousta 150 m2 peltikaton maalauksesta / huollosta kahdelta eri yritykseltä. Tarjous B on hinnaltaan 4 300 € ja Tarjous A on 4 700 €. 

Lähempi tarkastelu näyttää meille  oleellisia asioita. 

Sisältö Tarjous A Tarjous B
Pesu korkeapaineella 🗹 🗹
Ruostekohtien hionta 🗹 🗷
Ruostesuojaus 🗹 🗷
Korjaukset ja paikkaukset 🗹 🗷
Läpivientien tarkastus 🗹 🗷
Pohjamaalaus sivelytekniikalla 🗹 🗷
Pohjamaalaus pelkällä ruiskulla  Edellinen vaihe korvaa tämän ja on selkeästi parempi tapa.  🗹
Pintamaalaus ruiskulla 🗹 🗹
Hinta 150 m2 loivalle katolle 4 700 € 4 300 €

 

Kaikki näkevät, että tarjoukset eivät ole vertailukelpoisia. Kyseessä ei oikeastaan ole edes sama palvelu. 

Tarjous B tarjous ei sisällä reikien paikkausta, korjauksia eikä ruostesuojauksia. Maalaus tehdään ruiskulla kahteen kertaan. Tämä voi tietyissä olosuhteissa onnistua. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että vähintään pohjamaalaus kannattaa peltikattoihin aina tehdä sivelytekniikalla, koska se parantaa pitävyyttä ja lopputulosta oleellisesti.

Itse asiassa, jos isommasta tarjouksesta A otettaisiin pois asioita niin, että se vastaisi pienempää tarjousta B, tarjous A olisi halvempi. 

Kukaan ei oleta, että olet juuri kattoalan asiantuntija ja osaat huomioida kaikki merkitsevät asiat. Siksi joskus kannattaa antaa ammattilaisen auttaa jo tarjousten vertailuvaiheessa. 

Ohjeet onnistuneeseen kilpailutukseen

Olen ollut mukana monen eri alan kilpailutuksissa molemmilla puolilla pöytää. Jos olet kuten minä ja haluat, että asioita oikeasti tapahtuu, suositukseni on seuraava. 

  • Valitse nopein reitti. Vertaile jo verkossa etukäteen toimijoita. Tee sopiva määrä taustatyötä, mutta älä jää jumiin. Onko heillä asiakkaita, jotka omalla nimellään suosittelevat palvelua? Antavatko he hyödyllistä informaatiota sinulle? 
  • Kontaktoi mielestäsi luotettava tekijä ja keskustele asia tarkkaan hänen kanssaan. Käykää kaikki askarruttavat asiat läpi avoimesti ja kerro, että olet tosissasi maksamassa heille rahaa hyvästä palvelusta (yllättyisit, kuinka paljon tämä laittaa yleensä vauhtia asioihin). Etene heti, kun siltä tuntuu. 
  • Jos et vielä halua edetä, pyydä taustatyösi pohjalta vielä yksi tarjous lisää, tee vertailu edellä olevia ohjeita noudattaen. Tee päätös ja etene asiassa rohkeasti. Usko pois, liika vatkaaminen ei auta asiassa. 

HUOM. Jos kaikki vaikuttaa hyvältä, mikään ei estä etenemästä jo ensimmäisen toimijan kanssa ilman tarjouskilpailua. Tähän ei yleensä ole yksityisasiakkaalla (eikä kaikissa julkisissakaan hankinnoissa) mitään sääntöä, joka pakottaa sinut kilpailuttamaan. Voit itse valita. 

Nämä ovat puhtaasti omia kokemuksiani, ja joku muu voi olla sitä mieltä, että tarvitset vähintään viisi tarjousta jo keittiön hanan vaihdosta. 

Huomioi myös oma ajankäyttösi. Varsinkin jos hintaluokka on valtakunnallisesti eri toimijoilla melko sama, kilpailutukseen käytetty aika syö helposti mahdollisesti saavutetut hyödyt (esim. alempana hintana) lähes olemattomiin. Itse arvostan laatua aina hintaa enemmän ja olen oppinut, että halvin on todella harvoin laadultaan omia standardeja vastaava.  

Pahinta on päättämättömyys. Silloin mikään ei etene ja ongelmat kasaantuvat. 

Mitä muuta arvostat hinnan lisäksi? Miten arvostat oman ajankäyttösi? Kannattaako käyttää useita päiviä aikaa kilpailutukseen?

Aseta kilpailutukselle tavoitteet jo etukäteen, jotta tiedät mitä haet.

  • Mieti jo etukäteen mille asioille annat painoarvoa. Hinta? Laatu? Molemmat jossain suhteessa? Miten mittaat tämän?
  • Varmistu, että tiedät tarpeeksi tilattavasta asiasta (tee taustatyötä ja huomioi tähän tarvittava ajankäyttö)
  • Mitä haluat saavuttaa? Onko tietty lopputulos hintaa tärkeämpi?
  • Mistä kaikista asioista olet valmis maksamaan?
  • Mitä muuta arvostat hinnan lisäksi? Laatua? Paikallista tekijää? Tekijän kokemusta? Jotain muuta, mitä?

Ja ennen kaikkea, muista tärkein asia:

Varmistu aina ennen päätöstä, että tarjoukset ovat vertailukelpoisia. Tämä tarkoittaa, että luvattu lopputulos ja tarjouksen sisältö ovat käytännössä samat. 

Kuten ehkä huomaat, kilpailutus voi olla ärsyttävää ja aikaa vievää puuhaa. Vaikeaakin, jos teet sen ihan oikein ja kunnolla. 

Jos tarvitset apua kattotöiden arviointiin, ota rohkeasti yhteyttä. Autamme sinua ilmaiseksi kattotöiden arvioinnissa. 

Pyydä tarjous

Kerro meille tilanteestasi, niin etsimme sinulle sopivan ratkaisun.

Nimi(Pakollinen)