Nämä eivät ole välttämättä syitä katon vaihdolle

Nykyään on ikävänä trendinä myydä kattoremontti ratkaisuksi kaikkiin mahdollisiin katon ongelmiin. Usein kuitenkin johdonmukainen ongelman selvitys ja asianmukaiset korjaus- ja huoltotoimenpiteet riittävät. 

Vastoin yleisiä käsityksiä ja monen myyjän puheita, seuraavat EIVÄT OLE automaattisesti syitä katon vaihdolle:

  • aluskatteen puuttuminen
  • ruoste
  • reikä 
  • vuoto
  • haurastuneet / kuluneet läpiviennit tai niiden juuriliitokset
  • katon ikä tai huolestuttava ulkonäkö

Aluskate puuttuu – onko aluskate pakollinen?

Kattomyyjien yksi lempiargumenteista katon vaihdolle on aluskatteen puuttuminen. 

Sanotaan heti alkuun, että aluskate on käytännössä pakollinen ja tärkeä osa katon toimivuutta. Aluskate on tärkeä erityisesti ns. epäjatkuvilla katteilla kuten useimmilla peltikatoilla ja tiilikatoilla. Näihin jää materiaalin ja asennustapojen vuoksi jonkin verran välejä, reikiä ja saumoja. 

Aluskate suojaa kattorakenteita ja estää sade- ja kondenssiveden pääsyn yläpohjan rakenteisiin. Se ohjaa vesikatteen mahdollisesti läpi pääsevän veden pois kattorakenteista ulkoseinälinjan ulkopuolelle. Myös kondenssivesi voi olla ongelma, koska kylmällä säällä alhaalta päin tuleva lämmin ja kostea sisäilma voi tiivistyä kylmän vesikatteen alapintaan. 

Aluskate pitää katon läpi mahdollisesti tihkuvan veden ja kondenssiveden poissa katon rakenteista sekä yläpohjan eristeistä.

Kondensio tarkoittaa yksinkertaisesti kaasumaisen aineen kuten vesihöyryn tiivistymistä nesteeksi. Näet ilmiön helposti arjessa vaikka kylmän vesiputken pintaan muodostuvissa vesipisaroissa. 

Vanha hyvin tehty konesaumakatto tai hitsattu bitumihuopakate voivat olla poikkeuksia aluskatteen osalta. Ne ovat oikein tehtynä käytännössä täysin vesitiiviitä.  

Siksi esim. arvokkaassa konesaumakatossa aluskatteen puuttuminen ei vielä itsessään ole riittävä peruste katon uusimiselle. Monet rakennukset ovat niiden avulla toimineet moitteetta vuosikausia ilman aluskatetta. Mikä aiheuttaa tarpeen yhtäkkiä varsinkin, jos vanha katto toimii eikä ongelmia ei ole havaittu useidenkaan vuosien aikana? 

Kondenssiongelmaa ei myöskään yleensä tule, jos katon tuuletus on kunnossa. Tällöin kosteus tuulettuu ulkoilmaan eikä jää rakenteisiin. Usein riittää että katolle asennetaan alipainetuuletin tasaamaan ulko- ja sisäpuolen lämpötilaeroa. Näin voidaan helposti estää lämpötilaerojen aiheuttama kosteuden muodostuminen vesikatteen alapintaan. Ilman, että arvokas ja toimiva konesaumakatto pitäisi uusia kalliilla remontilla.

Katto vuotaa – vuotava katto on ärsyttävä ongelma

Entä jos katto vuotaa? Kattovuoto on kiusallinen ja jopa hieman pelottava ongelma. Tuntuu kuin jokin olisi peruuttamattomasti pielessä kun vettä tulee sisään ja ratkaisu pitää löytää nopeasti.

Reikä ja sen aiheuttama mahdollinen vuoto pitäisi korjata välittömästi asiansa osaavan kattofirman tai peltisepän työsuorituksena. Katto tulisi tällöin korjata alkuperäisen kaltaiseen kuntoon ja toteuttaa huoltomaalaus tai kattavampi kattohuolto. 

Huonokuntoiset läpiviennit – kuten savupiippu, ilmanvaihtohormit ja viemärintuuletusputket – ja niiden juuriliitokset ovat myös yleinen syy vuodoille. 

Tätäkin sulava kattomyyjä käyttää usein hyödyksi. Hän saattaa katsoa läpiviennit pikaisesti ja todeta, että ne ovat huonokuntoiset. Sitten hän väittää, että kattoremontti on tarpeen. Näin ei kuitenkaan yleensä ole. Useimmiten riittää, että läpiviennit vaihdetaan ja juuriliitos varmistetaan tai tarvittaessa korjataan toimivaksi. 

Kattovuoto tai läpivientien kunto eivät siis automaattisesti ole syitä kattoremontille. Useimmiten vuodon syyn selvittäminen, korjaaminen ja tarvittaessa läpivientien vaihto sekä juuriliitosten korjaus riittää. 

Kokemuksemme mukaan suuri osa vuodoista johtuu itse asiassa edellä mainitusta kondensioilmiöstä. Tällöin katon alapintaan muodostuu kosteutta, joka sitten vuotaa alas ja vaikuttaa kuin “katto vuotaisi”. 

Usein ongelmaa ei ole aikaisemmin ollut, mutta yhtäkkiä katto onkin alkanut “vuotaa”. Näin voi käydä esimerkiksi, jos talon tilojen alkuperäistä käyttötarkoitusta muutetaan. Esimerkkinä märkätilojen rakennus tai muutokset. Tällöin on syytä antaa ammattilaisen tutkia tilanne huolellisesti, jotta vältyt mahdolliselta isommalta kosteus- tai homevauriolta. 

Tilanteen saattaa pystyä korjaamaan esimerkiksi ilmanvaihtoa parantamalla. Joskus toki kattoremonttikin voi olla tarpeen. Lähtökohtaisesti muutkin – usein kevyemmät ja halvemmat – vaihtoehdot tulisi tutkia. 

Ruostunut katto ei ole välttämättä syy kattoremontille

Myöskään ruoste, huolestuttava ulkonäkö tai katon ikä itsessään ei automaattisesti aiheuta kattoremonttia. 

Oikein tehty kattohuolto ja katon maalaus sisältää ruostekohtien hionnan ja ruostesuojamaalauksen ennen varsinaista pohja- ja pintamaalausta. Kunnollinen kattohuolto ja katon maalaus pelastaa useimmat katot lisäten niiden käyttöikää vuosikymmeniä.

Pyydä tarjous

Kerro meille tilanteestasi, niin etsimme sinulle sopivan ratkaisun.

Nimi(Pakollinen)